Előkészítési idő: 00:45 Főzési idő: 00:30 Adag: 3 adag
Összetevők:
360 gr. sushi rizs (vagy rövid szemű rizs)
4 tojás
negyed kígyóuborka
1 ek. olaj
1 konzerv tonhal
3 ek. majonéz
1 dl rizsecet
2 nori lap
kb. 8 surimi (préselt rák rudacska)
4 ek. barna cukor
szójaszósz
tej
só
Elkészítés:
A rizst felrakjuk főni, úgy, ha beletenyerelünk a csuklónkig ér a víz. Felforraljuk, majd ezután alacsony lángon pároljuk 10-15 percig. Majd ismét felforraljuk és utána alacsony lángon 5 percig. Ezt követően levesszük a tűzről és lefedve 10 percig állni hagyjuk.
A tojásokat felkeverjük 2 ek. cukorral, kis tejjel, sóval és az olajon kisütjük. (Nem daraboljuk össze, hagyjuk korong alakúra.) Majd hasáb alakúra felcsavarjuk, összenyomkodjuk és hosszába felcsíkozzuk.
Ugyanígy hosszúban felvágjuk az uborkát is.
A tonhalkonzervet lecsöpögtetjük, kifacsarjuk belőle a levet és elkeverjük a majonézzel.
A rizst egy tepsin elegyengetjük, megöntözzük az ecetes lével ( ecet + 2 ek. cukor + só) és így hűtjük. Mindig forgassuk kis idővel.
Mikor kihűlt teljesen, a rácsra rakjunk 1 lapot és 2 cm vastagon elosztjuk rajta a rizst.
Középre helyezünk 1 csík uborkát, tojást, a rák rudacskákat és a tonhalat, majd felcsavarjuk.
Jól nyomkodjuk össze, majd vegyük le a rácsot és szeljük fel 2 cm-es darabokra. Vizes késsel dolgozzunk, mindig magunk felé húzva a kést és lehetőleg 1-2 húzással.
Tálra felhalmozzuk és szója szósszal, gyömbérdarabokkal, vagy ízlés szerint más szósszal tálaljuk.
Egyéb javaslatok:
Vizes kézzel dolgozzunk a rizzsel.
A rácson hagyjunk alul ki egy csíkot, így könnyebb feltekerni.
Ami még jó a sushiban, hogy kedvünk szerint variálhatjuk a töltelékeket.